Tomat som tomat? Aldrig! Ibland är de bara svagröda, vattninga och smakar inte mer än svagt syrligt. Värdelöst!
I början av sommaren testade jag (det fåniga namnet till trots) för första gången en sort som heter Romantica, och efter det är jag fast! Once you go there, you never want to go back. Alltid otroligt smakrika, doftande och vackert röda. De brukar kosta omkring 23:- för 400 gram, men det är det värt för mig. Vattniga smaklösa tomater? Nä, då kan jag lika gärna vara utan helt.
De här fungerar i sallad, i frittata, på grillen OCH att äta som de är, snudd på som snacks.
"Alla" tittar på mig när jag bjuder, "jaja, men hur bra kan en tomat vara då, en tomat är väl en tomat?" och så smakar de och ett förtrollat skimmer lägger sig över deras ansikten och... äh, kanske inte riktigt, men alla blir förvånade och säger GUUUUD så goda.
Prova! De finns bl a hos COOP Forum, Hemköp och Willys.
Tomater innehåller bl a ämnet lykopen, en kraftfull antioxidant som får mer och mer "cred" i hälsokretsar. Halten av lykopen ökar faktiskt om man värmer tomaten, så jag fräser ofta tomater i grönsaksröra, häver ner dem i soppa eller som idag - pluttrar ner dem i en ljuvlig frittata.
"Men tillagning kan ändå ha fördelar. En amerikansk forskargrupp har studerat innehållet av lykopen i olika tomatprodukter. Artikeln kallas skämtsamt pizzastudien, eftersom tomater som tillagas med lite olja som i pizzans tomatsås, visade sig innehålla mycket mer lykopen än färska tomater. Vid kokning förstörs cellväggarna, och lykopenet frigörs. Upptaget underlättas ytterligare av en skvätt olja, eftersom lykopen är fettlösligt."
------------
Efter en bedrövlig dag på jobbet igår (utan att gå in på detaljer så pågår en maktkamp där jag används som slagträ på stundals ganska beklämmande vis) var jag fortfarande fullständigt dränerad på både flin och energi imorse. Det tog emot att sticka till skogen, och jag ska inte säga att det nånsin blev kul I skogen heller, trots att solen strålade och allt borde ha kunnat vara en njutning. Idag var det på nivån att det var ett fall framåt att jag inte bara satte mig på en sten och bölade.
Får ofta krampkänningar i mina Tibialis Anterior, det gör ONT och brukar oftast - som värst - gå över efter ungefär 30 minuter (vänsterbenet är av nån anledning alltid mycket värre). Först smärta, sedan värmekänsla - sedan är allt bra och det känns som om man kan fortsätta för evigt.
Idag höll känningarna i vänsterbenet i sig i fem kilometer, det var vedervärdigt. Jag försökte allt, stretcha, massera - inget hjälpte mer än tiden. När jag kom hem plockade jag fram barnoljan och ägnade en väldigt lång stund åt att massera den fortfarande ömma muskeln, kanske kan det bädda för en bättre vända nästa gång.
Cykelpassen går ju fria från den här smärtan, men jag VILL inte bara cykla! Jag vill variera, jag vill ha det där gnetandet av olika muskler på olika vis och skogen, SKOGEN, jag älskar ju den.
Nåja, blir det inte bättre så kanske jag måste fråga min favoritmassör om råd. Det ska inte göra ont att hitta sin hälsa!
BRA idag var iallafall att jag inte fick ett enda nytt skavsår, och inget av de redan existerande blev argare heller.
2 kommentarer:
Jag älskar tomater och tycker gladeligen att två lådor med coctailtomater är som godis.
Ska genast prova romantica.
Jaa, gör det! Jag vet att du är gourmet precis som jag, du uppskattar det extragoda som vardagslyx - hoppas att du också tycker om dem!
Skicka en kommentar